TARKASTAJAN TYÖ VAATII TARKKAA SILMÄÄ

Tane Hannola on ollut ATA Gearsilla tarkastajana 1,5 vuotta.

ATA Gearsin tarkastaja Tane Hannola opiskeli prosessiteollisuuden erikoistutkinnon Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa ja valmistui koulusta syksyllä 2021. Hän on erikoistunut paperin ja kartongin valmistamiseen.

Tane haki koulusta valmistuttuaan 3D-mittaajan töitä ATAlta, mutta lopulta hänelle tarjottiin tarkastajan pestiä. Tane aloitti työt ATAlla tammikuussa 2022, ja pian hän on ollut puolitoista vuotta talossa tarkastajana.

Tarkastajan työn oppii töitä tehden

Tarkastaja Tane Hannolan suosikkityövaihe on mittaaminen.

Tane Hannolan suosikkityövaihe on mittaaminen. ”Työssämme käsitellään kappaleita, joissa millien sadasosillakin on merkitystä. Kappaleita katsotaan todella tarkasti.”

ATAlla on Tanen lisäksi töissä kolme muuta tarkastajaa. Työ vaatii tarkkaa silmää, sillä tarkastajan työ on ennen kaikkea laadunvalvontaa. Jos tarkastaja huomaa esimerkiksi kappaleissa visuaalisia virheitä tai puutteita dokumenttien merkinnöissä, hän palauttaa työn tekijälleen ja ehdottaa korjausta. Tämän lisäksi tarkastaja kerää projektien dokumentit yhteen ja toimittaa ne asiakkaalle.

ATAlla tehtävät asiakasprojektit ovat mittatilaustöitä. Tämänkin vuoksi tarkastajan työ vaikutti Tanen silmissä alkuun monimutkaiselta, mutta parin kuukauden opettelun jälkeen hän jo työskenteli itsenäisesti. Erityisen palkitsevaksi Tane kokee, kun saa kinkkisen projektin onnistuneesti päätökseen.

”Tarkastajan työn oppii töitä tehden. Paljon asioita tehdään muistin varassa, mutta aina voi kysyä apua toiselta tarkastajalta, kuinka asiat pitäisi tehdä. Silmä kehittyy pikkuhiljaa: nopeasti oppii huomaamaan, jos esimerkiksi metallin pinnanlaatu ei ole niin hienoa kuin sen pitäisi olla. Työssä harjaantuu katsomaan, missä kohdissa on virheitä”, hän kertoo.

Tanen suosikkityövaihe on niin kutsuttu käärmenäyttely, jossa kappaleet demagnetisoidaan eli niistä poistetaan magneettisuutta. Myös mittaaminen on yksi Tanen lempityötehtävistä.

”Työssämme käsitellään kappaleita, joissa millien sadasosillakin on merkitystä. Kappaleita katsotaan todella tarkasti. Tässä työssä ei saa mennä sormi suuhun, jos ongelmia tulee vastaan. Tarkastajan pitää olla tarkka, reipas ja ongelmanratkaisukykyinen”, Tane kuvaa.

Tiivis työyhteisö puhaltaa yhteen hiileen

Tane kehuu tarkastamon ja koko ATAn tiivistä työyhteisöä.

”Meillä on todella hyvä joukkuehenki. On tärkeää, että puhallamme yhteen hiileen. Tässä työssä on ykkösjuttu, että tulee toimeen muiden kanssa. Aika kävisi pitkäksi, jos olisi vain yksin hiljaa”, hän sanoo.

Tane arvostaa työnantajan joustavuutta, ja hän kehuu ATAa uniikiksi työnantajaksi.

”Tämä on siistiä sisätyötä eikä niin raskasta kuin moni kuvittelee. Työaika on juokseva ja joustava: voin tulla töihin aamukuuden ja -yhdeksän välillä ja tehdä välillä pidempääkin päivää. En ole kovin hyvä heräämään aamulla”, hän nauraa.

Tane palautuu töistä ennen kaikkea liikkumalla. Hän aloitti tänä vuonna lapsuudesta tutun ja rakkaan jalkapallon pelaamisen uudelleen, ja myös jääkiekko kuuluu tiiviisti hänen vapaa-aikaansa.

”Liikunta on minulle terapeuttista puuhaa”, Tane kertoo.

Tulevana kesänä Tane suuntaa armeijaan, mutta sitä ennen on vielä luvassa interrail-reissu Eurooppaan ATAlla työskentelevän kaverin kanssa. Hän onkin saanut töistä monia uusia ystäviä.

”Pidämme tarkastamossa rennon letkeän meiningin yllä. Täällä saa joka päivä nauraa”, hän iloitsee.

Kiinnostaako ura Atalla?

Tarvitsemme jatkuvasti uusia tekijöitä hyviin hommiin – niin alan konkareita kuin tuoreitakin tekijöitä. Meillä on mahdollista kouluttautua alalle työssäoppimalla.