”ATALLA RIITTÄÄ, KUN SANOO TAIKASANAT: VOISIN KOKEILLA JOTAKIN UUTTA”

viiviahonen1

Viivi Ahonen päätyi Ata Gearsille alun perin työharjoitteluun ja teki töitä pakkaamossa oman isänsä työparina. Syksyn tullen Viivistä oli haikeaa palata takaisin koulunpenkille opiskelemaan.

”Hyvät tyypit jäivät tehtaalle”, hän muistelee.

Halu palata Atalle oli kova, ja pian Viivi on ollut seitsemän vuoden ajan Atalla töissä. Hän suoritti Tampereen seudun ammattiopistossa logistiikan perustutkinnon, teki kaksi työharjoittelua Atalle ja oli kahdesti kesätöissä.

Kesätöiden jälkeen Viivi sai määräaikaisen pestin logistiikasta, kunnes aloitti vuoden kestäneen vuorotteluvapaan sijaisuuden koneistajana. Nyt hän on tehnyt koneistajan töitä vakituisessa työsuhteessa noin vuoden verran.

”Kerroin esimiehelleni, että haluaisin jatkaa talossa ja kokeilla koneistajan työtä. Ata on hyvä työnantajana. Meillä pääsee oppimaan, jos vain haluaa. Riittää, kun sanoo taikasanat: voisin kokeilla jotakin uutta. Saman tien lähdetään avoimin mielin opettamaan”, hän kertoo.

Koneistaja auttaa välillä pakkaamossa

Viivi teki opiskeluaikoinaan töitä hinausyrityksissä ja haaveili rekkakuskin työstä. Nykyisin hän kokee mielekkäimmiksi koneistajan työt tietokoneella, uuden oppimisen ja työn monipuolisuuden.

”Saan pitkän listan töitä, jotka voin aikatauluttaa itse ja tehdä omassa tahdissani. Pidän työni vapaudesta. Työpäivieni sisältö vaihtelee todella paljon. Välillä työ on päivystämistä, kun kappaleille tehdään viiden tai kymmenen minuutin ajoja. Toisinaan taas ohjelman ajo voi kestää viidestä kuuteen tuntiin, jonka jälkeen vasta pääsen vaihtamaan uuden kappaleen”, hän kertoo.

Kun aikaa liikenee, Viivi suuntaa pakkaamoon, jossa hän yhä auttaa koneistajan työn ohella. Logistiikassa työhön kuuluu paljon trukilla ajamista, tavaroiden lähettämistä ja vastaanottamista.

Moni kuvittelee tehdastyön olevan fyysisesti raskasta. Suuret kappaleet nostetaan kuitenkin nosturilla ja pienet, käsin nostettavat kappaleet painavat vain muutamia kiloja.

”Kyllä tässä kuitenkin välillä hiki tulee – varsinkin kesäisin, kun hallissa on kuuma. Tässä työssä joutuu paljon kyykkimään ja kiristämään pultteja”, Viivi kertoo.

Kun Viivi tuli Atalle, hänellä ei ollut kokemusta koneistajan työstä.

”Itselläni ei ollut minkäänlaista lähtökohtaa työhön, mutta edeltäjäni perehdytti minut hyvin. Tämän työn oppii vain töitä tekemällä”, hän muistuttaa.

Työsuhde-edut ovat omaa luokkaansa

Ata Gears tarjoaa työntekijöilleen runsaasti etuja. Kattava työterveys, maukas lounaspöytä ja virkistävä liikunta- ja kulttuurietu ovat Viiville tärkeitä. Myös hammashoito kuuluu sairauskassaan.

”Edut vetävät puoleensa ja ovat aivan omaa luokkaansa. Tilasin juuri työsuhde-etuna sähköpyörän, ja selkäni pysyy hyvässä kunnossa, kun käyn työnantajan tukemana kuntosalilla”, hän iloitsee.

Mutta lopulta kaikista tärkein asia työpaikalla on työyhteisö.

”Se merkitsee minulle ennen kaikkea ystävyyttä: pystymme puhumaan myös omista asioistamme. Olemme yhteydessä myös vapaa-ajalla. Töihin on kiva tulla, kun on mukavia ihmisiä vastassa. Olen aina tuntenut Atalla oloni tervetulleeksi”, hän sanoo.

Kiinnostaako ura Atalla?

Tarvitsemme jatkuvasti uusia tekijöitä hyviin hommiin – niin alan konkareita kuin tuoreitakin tekijöitä. Meillä on mahdollista kouluttautua alalle työssäoppimalla.