PUKUOMPELIJASTA KONEISTAJAKSI TYÖSSÄ OPPIMALLA

Sanna Toljamo kävelee työmatkat.

ATA Gearsin koneistajien ohjelmointikopista kuuluu iloinen puheensorina. Suunnitelmissa on keväinen tyhyretki työtovereiden kesken. Tuoreessa muistissa on edellisviikon after workit isolla porukalla.

”Aina ehtii keittää kahvit ja vaihtaa kuulumisia työkavereiden kesken”, koneistaja Sanna Toljamo sanoo.

Sanna on koulutukseltaan pukuompelija. Miten hän aikoinaan päätyi ATAlle?

Isä ja veli houkuttelivat Sannan alanvaihtoon, kun ompelualan työpaikka muutti pois paikkakunnalta Sannan äitiysloman aikana. Sanna teki lopulta vuosia töitä kovajuotostöiden parissa. Kun työpaikalla alkoivat muutosneuvottelut, lomautusputken ja irtisanomisaallon jälkeen hän mietti, mitä haluaisi tehdä seuraavaksi.

Lopulta hän päätti opiskella ystävänsä kanssa metallialaa Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKissa. Koulu jäi kesken, kun Sanna sai työharjoittelupaikan ATAlta terähionnasta. Vuoden päästä hän oli ehtinyt tykästyä uuteen työpaikkaansa jo niin paljon, että kun kollega jäi vuorotteluvapaalle, Sanna houkutteli myös ystävänsä vanhasta työpaikasta ATAlle.

”Pitäisi saada rekrytointilisä sellaisesta kultakimpaleesta”, Sanna nauraa.

Hyvä työilmapiiri ja kollegat ovat kaikki kaikessa

Elokuussa 2023 Sannalla tulee täyteen 12 vuotta ATA Gearsilla. Kymppijuhlia vietettiin koronan vuoksi vasta tänä vuonna. ATA on tunnettu pitkistä työuristaan, sillä keskimääräinen työsuhteen kesto on peräti 17 vuotta.

”Työssäni isoimpaan arvoon ovat nousseet työkaverit. Todella moni ongelma on ratkennut ATAn hyvän työilmapiirin ansiosta. Kaikki tulevat toimeen ikään ja sukupuoleen katsomatta, eikä minkään kysymyksen esittämistä ole koskaan tarvinnut pelätä. Pitää tosin olla tietyntyylinen ihminen, jotta pärjää miesvaltaisella alalla”, hän sanoo.

Tiivis työyhteisö viettää silloin tällöin yhdessä aikaa myös vapaa-ajallaan. Vaikka joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä, porukka on hyvin samanhenkistä.

”After workeilla saman pöydän ääressä istuvat niin tuotantojohtaja, työntekijät kuin toimistoporukkakin. Esimiehen kanssa voi keskustella kaikesta, ja hän ottaa aina asiat hoitaakseen. Tykkään tosi paljon työstäni. Aikaisemmin luulin, etten tule ikinä löytämään tällaista työpaikkaa. ATAlla saa olla oma itsensä”, Sanna sanoo.

ATA tarjoaa paljon etenemis- ja koulutusmahdollisuuksia

ATAlla pidetään jatkuvasti ammattitaitoa yllä kouluttautumalla työn ohessa. Esimerkiksi Sanna suoritti vuonna 2020 tekniikan ammattitutkinnon.

”Tekemällä oppii! ATA tarjoaa paljon etenemismahdollisuuksia. Jos työhönsä kaipaa muutosta tai tuntee kaipaavansa koulutusta, toiveita kuunnellaan. Työtehtävät voivat myös vaihtua talon sisällä. Kun vain saa suunsa auki, asiat järjestyvät”, Sanna sanoo.

Koneistajan työ on joustavaa ja melko itsenäistä. Sanna kokee työssään palkitsevaksi haasteiden voittamisen.

”Koneistajan työ vaatii jonkin verran rohkeutta. Töitä tehdään isoilla koneilla ja käsiteltävät kappaleet ovat suuria”, hän kertoo.

Satoja kiloja painavia kappaleita siirrellään nosturilla. Senkin käytön Sanna on oppinut töiden lomassa.

”Työn oppii tekemällä. Koneistajan työ ei ole pelkkää kappaleen vaihtoa, vaan myös ohjelmointia tietokoneella ja työkaluhuoltoa. Hammastustyöt ovat kaikista haastavimpia. Jos leukoja pitää vaihtaa, ne painavat muutamia kiloja, mutta muuten työ ei ole fyysistä. Kiinnostus alaa kohtaan on tärkeintä”, hän muistuttaa.

Kiinnostaako ura Atalla?

Tarvitsemme jatkuvasti uusia tekijöitä hyviin hommiin – niin koneistuksen konkareita kuin tuoreitakin tekijöitä. Meillä on mahdollista kouluttautua alalle työssäoppimalla.