”NYT EN VAIHTAISI ALAA MISSÄÄN NIMESSÄ.”

”Kipinät lentävät pilkkopimeässä hallissa ja koneistaja on yltä päältä noessa ja rasvassa… Mutta itselläni harvoin edes kädet likaantuvat töissä”, naurahtaa ATA Gearsin 5-akselikoneistaja Niko Honka. Monen mielikuva koneistajan työstä saattaakin olla kaukana siitä, mitä se todellisuudessa on – enemmän tietokoneella olemista kuin fyysistä vääntämistä.

Hyvät työkaverit, joustava työaika, säännölliset tulot, kiinnostavat ja vaihtelevat työtehtävät: Niko Honkalle koneistajan työ on ammatti, josta hän ei osannut edes unelmoida. ATA Gearsin koneistajat valmistavat vaativia hammaspyöriä, joita käytetään esimerkiksi laivojen keulapotkureissa ja porauslautoissa. Hammaspyörät ovat tehonsiirtokyvyltään huikeat 100 kW—10 MW.

Nuorena poikana Niko ei kokenut varsinaista intohimoa metallialalle, vaan hän ajautui alalle lähinnä sen vuoksi, että metallialalle pääsi helposti ja siellä oli kuulemma kohtuullisen hyvät palkat. Valmistuttuaan käyttötekniikan mekaanikoksi Lappeenrannassa vuonna 1994 Niko kokeili töitä monella alalla, mm. sahalla sekä kuljetusten ja hinausten parissa ja päätyi sitten Tampereelle vuonna 1997. ”Minulle sanottiin, että Tampereella on metallialan töitä, ja se kyllä pitikin paikkansa. Ehdin olla vain muutaman kuukauden aikuiskoulutuskeskuksessa, kun minut käytännössä työnnettiin töihin. Monta paikkaa olisi ollut tarjolla, mutta valitsin ATAn”, kertoo Niko.

 

Lisäkouluttautumista työn ohessa

Nikon työnkuva koneistajana on muuttunut uran aikana paljon, ja hän on opiskellut jopa kaksi ammattitutkintoa työn ohessa. ”ATAlla on tarjoutunut kiitettävästi mahdollisuuksia kouluttautua töiden ohessa. Suoritin vuonna 2010 koneistajan ammattitutkinnon ja vuonna 2020 tuotantotekniikan ammattitutkinnon.” Alkuun Niko työskenteli hammastuskoneella, eli niin sanotusti kädet rasvassa, mutta koneistajan ammattitutkinnon myötä hän siirtyi 5-akseliseen koneistuskeskukseen, jossa työskentelystä iso osa kuluu tietokoneella vaativien hammaspyörien työstöratoja suunnitellen. Se sopii Nikolle, sillä hän puuhastelee tietokoneiden parissa vapaa-ajallakin, ja on jopa itse kasannut kotikäytössä olevan tietokoneensa. ”Tykkään työstäni ja osaan sen. On kiinnostavaa tehdä 3D-malleja ja suunnitella työstöratoja. En pelkäksi napin painajaksi haluaisikaan missään nimessä”, toteaa Niko.

 

Koneistajan työ sopii monelle – myös tietokoneista innostuville nuorille

Nikosta paistaa tyytyväisyys työhönsä ja uraansa, joka tupsahti eteen sen kummemmin suunnittelematta. Niko on valittu työyhteisössään myös pääluottamusmieheksi. Kovaa varustevoimannostotreeniä harrastavalle viiden lapsen isälle iltavuorotkin maistuvat. ”Työ tuo vakautta elämään ja mahdollistaa monta asiaa, mitä haluan tehdä. On ihan mukavaa tulla iltavuorosta kotiin, kun talo on hiljainen ja muu perhe on jo nukkumassa. Liukuva työaika on todella tärkeä, ja arvostan sitä paljon. Saamme myös Aamulehden kotiin, meillä on ruoka- ja polkupyöräetu, kulttuuri- ja liikuntasetelit ja matalan hierarkian talossa voin jutella niitä näitä kaikkien kanssa, myös toimitusjohtajan”, listaa Niko.

Kenelle koneistajan työ sitten sopii Nikon mielestä? ”Meillä on hyvin erilaisia ihmisiä koneistajana, eikä ole olemassa vain yhtä tyyppiä, joka sopisi koneistajaksi. Se, että tykkää puuhata tietokoneiden kanssa on hyödyksi. Työssä on paljon vaihtelua, ja ATAlla on mahdollista siirtyä työtehtävästä toiseen ja edetä urallaan, mikä on mielestäni tosi hienoa. On työkavereita, jotka ovat siirtyneet hammastuksesta sorvaukseen tai työnjohtajiksi. Toivoisin, että nuoria tulisi enemmän alalle. He eivät välttämättä tiedä, mitä koneistajan työhön nykyään kuuluu. Työ ei ole likaista eikä raskasta. Suhteellisen varma työ, hyvä palkka, järkevät työajat sekä ison talon edut ovat aika mukavia plussia elämässä”, summaa Niko.

Kiinnostaako ura Atalla?

Tarvitsemme jatkuvasti uusia tekijöitä hyviin hommiin – niin koneistuksen konkareita kuin tuoreitakin tekijöitä. Meillä on mahdollista kouluttautua alalle työssäoppimalla.

 

”NO WAY WOULD I CONSIDER CHANGING.”

Good colleagues, flexible working hours, regular income and varying duties – for Niko Honka a machinist’s job is something he couldn’t even dream of.  He actually wound up working in the metal industry by pure and lucky chance. Many people’s conception of a machinist’s job may be very different from what it actually is. Not everyone really knows what the job entails. “A machinist needs more brains for the computer than brawn for wrestling iron. In fact, my hands very seldom get dirty at work,” laughs Niko.

Ata Gears’ machinists produce superb bevel and cylindrical gears to be used for example in ships’ bow thrusters and drilling rigs. These world-famous gears have a considerable power transfer capacity of 100 kW – 10 MW. Niko works at a 5-axle machining centre where he uses a 3D design program to create the gears’ machining paths.

Further training on the job

Niko’s career path has not been so straightforward. After studying mechanics for three years at a vocational school, he even tried working at a sawmill and in the transportation and haulage business. Then he heard about the good prospects in the metal industry in Tampere and relocated, moved there from his hometown Lappeenranta. And it all turned out for the best: He was recruited by Ata Gears, where he has had multiple opportunities for on-the-job learning and has even achieved two additional vocational qualifications there.

At first Niko worked on the toothing machine, which was a more physical job, but once he got his machinist’s vocational qualification, he moved on to the 5-axle machining centre, where most of his time is spent working on a computer. This is perfect for Niko, who also spends a lot of time with computers outside work. He has even built his home computer with his own hands. ”I like my work and I’m good at it,” Niko says. ”It is interesting to make 3D models and design the machining paths. Just pressing a button would be too tame for me.”

 

A machinist’s job suits many – also those with a crush on computers

”We have many different kinds of people working as machinists,” says Niko. ”There’s not just one particular type of person that’s right for the job. If you like working with computers, well, that’s definitely a plus.” Niko is particularly happy with the variety in his job – and the career opportunities it offers. ”Many of my colleagues have moved between jobs in Ata Gears, from toothing to turning, or have become foremen. I wish more young people knew about the great opportunities in the metal industry. Not many know what a machinist’s job really is. It is not dirty or particularly heavy but a pretty secure job that pays well and offers reasonable working hours. And, like at Ata Gears, the additional advantages of a fairly big and forward-looking company.

ATA Gears is recruiting.

Through our special training programme you can become one of the Gear Doctors.

Maybe the best careermove you ever make. If you are interested in joining us, complete a form on the career page.